top of page

Iyengar yoga

Iyengar Yoga

WAT IS IYENGAR YOGA

 

Iyengar yoga is een actieve en dynamische vorm van hatha yoga, vernoemd naar de grondlegger van deze stijl: BKS Iyengar. Iyengar wijdde zijn leven aan de evolutie van zijn benadering van yoga, die is gebaseerd op de traditionele acht onderdelen van yoga die meer dan 2500 jaar geleden werden onderwezen door de wijze Patanjali. De heer Iyengar geloofde dat yoga verder gaat dan een fysieke discipline - het is ook een kunst, een wetenschap en een filosofie.

Zijn boek, Light on Yoga (Yoga dipika), was één van de eerste uitgebreide instructieboeken voor asana’s en pranayama dat toegankelijk was voor beoefenaars van hatha yoga. Een Iyengar yogales combineert het doen van asana’s met het leren van hóe je de asana’s doet.

Iyengar Yoga is toegankelijk voor alle leeftijden en alle lichaamstypes. Het staat bekend om zijn focus op precisie en timing en het gebruik van hulpmiddelen, die zijn ontworpen door de heer Iyengar en die de beoefenaar helpen perfectie te bereiken in elke asana. Regelmatige beoefening van Iyengar Yoga integreert lichaam, geest en emoties.

Om jezelf Iyengar docent te mogen noemen moet je voldoen aan een flink aantal vereisten. Niet alleen moet je zelf langere tijd aan Iyengar yoga doen, ook moet je een mentor programma van minimaal 3 jaar hebben doorlopen, en de examens (lesgeven, eigen beoefening, filosofie en anatomie) moet goed gevolg afleggen. Jaarlijks moeten Iyengar docenten bijscholing doen om op niveau te blijven.

Het voordeel van deze kwaliteitswaarborg is dat alle Iyengar docenten over de hele wereld eenzelfde stevige basis hebben.

Op dit moment is Barbara Abraham de enige gecertificeerde Iyengar docent (level 1) in de provincies Drenthe en Groningen.

Iyengar addho mukha svanasana.jfif
bks iyengar.jfif
IMG-2867_edited_edited_edited.jpg
A woman wearing black yoga outfit

Acht onderdelen

YOGA: MEER DAN HOUDINGEN

 

Het meest bekende en het meest toegankelijke onderdeel van yoga zijn de fysieke houdingen: de asanas. Maar yoga omvat meer.

Patanjali omschreef yoga als een 8-voudig pad om tot zelfrealisatie te komen. 

1. 

Sol

I'm a paragraph. Click here to add your own text and edit me. It’s easy. Just click “Edit Text” or double click me to add your own content and make changes to the font.

 

I’m a great place for you to tell a story and let your users know a little more about you.

A woman wearing yoga outfit
bottom of page